Wie wilt afvallen, kan kiezen voor een dieet en/of extra te gaan sporten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om afslankpillen te gebruiken. De laatste jaren is het aanbod van afslankpillen enorm gestegen. De vraag is echter in hoeverre afslankpillen daadwerkelijk invloed hebben op het kwijtraken van overgewicht. In dit artikel wordt de werking van verschillende soorten afslankpillen beschreven en antwoord gegeven op de vraag op je baat kunt hebben bij het gebruik ervan.

Afslankpillen

nadelen afslankpillen

Zoals gezegd zijn afslankpillen bedoeld om af te vallen. Er zijn verschillende soorten afslankpillen op de markt, die onder te verdelen zijn in twee categorieën:

1. Afslankpillen die enkel op recept van de huisarts verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld het middel Xenical met de werkzame stof orlistat. Doorgaans schrijven artsen dit Xenical enkel voor wanneer uw BMI hoger is 30. De werking van Xenical richt zich op het verminderen van vetopname in de darmen, zodat er meer vet via de ontlasting uit het lichaam gaat.

2. Afslankpillen die zonder recept bij de drogist of apotheek te verkrijgen zijn. Pillen als Alli of Obesimed claimen je dan ook te kunnen helpen met het kwijtraken van lichaamsgewicht. Naast pillen bestaan er ook nog vele andere soorten vermageringspreparaten in de vorm van poeders of thee.

De werking van afslankpillen

Een deel van de afslankpillen richt zich op het verminderen van de eetlust. Dit zijn dan ook de zogenaamde eetlustremmers. Het idee erachter is vrij duidelijk: door het hongergevoel te verminderen zul je minder eten en daardoor afslanken. Een andere groep afslankproducten richt zich op het verminderen van de opname van koolhydraten of vetten. Hierdoor zal het lichaam minder calorieën binnenkrijgen waardoor het de eigen vetvoorraad zal gaan aanspreken. Tenslotte zijn er nog de afslankpillen die zich richten op het verbranden van calorieën. Wanneer je meer calorieën verbrandt zal je lichaam deze minder snel opslaan als vet.

De voor- en nadelen van afslankpillen

Als voordeel kan genoemd worden dat sommige mensen daadwerkelijk gewicht kwijtraken bij het gebruik van afslankpillen. Let wel, van de meeste vermageringspreparaten is de werking niet wetenschappelijk aangetoond.

Er kleven behoorlijk wat nadelen aan het gebruik van afslankpillen. Zo richten vele afslankpillen zich enkel op de opname van vet óf koolhydraten. Gebruik je aan afslankpil die de vetopname blokkeert, krijg je lichaam nog steeds evenveel koolhydraten binnen. Afslankpillen zijn dus geen alternatief voor een dieet. Daarnaast zijn er bepaalde groepen mensen die de afslankpil beter niet kunnen gebruiken, zoals mensen die kampen met diabetes, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Ook kunnen afslankpillen behoorlijk wat bijwerkingen geven, zoals een uiteindelijk tekort aan vitamines. Door de veelal laxerende werking c.q. de blokkering van vetopname kunnen bepaalde vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Is de afslankpil een goed alternatief om af te vallen?

Van veel vermageringspreparaten zoals afslankpillen is resultaat niet aangetoond. Tevens zijn de meeste afslankpillen niet goedkoop, en zul je voor die prijs hooguit kortstondig gewicht verliezen door het kwijtraken van lichaamsvocht. De laxerende werking zal je niet structureel helpen aan een lager lichaamsgewicht. Gezien de bijwerkingen van afslankpillen en het feit dat mensen met bepaalde gezondheidsklachten de pillen beter niet kunnen nemen, lijkt het gebruik van afslankpillen niet de beste keuze om af te vallen. Beter verander je je eetpatroon of volg je een goed dieet zoals het koolhydraatarm dieet. Ook is extra lichaamsbeweging belangrijk. De beste manier om gewicht te verliezen is nog altijd: meer bewegen, minder eten.

One Thought on “Afvallen en afslankpillen, werkt het?

  1. Ik ben nog steeds op zoek naar de ultieme afslankpil om te gebruiken naast mijn dieet. heb je nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation